Ook de Nederlandse zomers kunnen tegenwoordig erg warm worden. Zeker in de maanden juni, juli en augustus zijn temperaturen boven de 30 graden geen uitzondering meer. In dit artikel leggen we uit hoe je hier het beste mee om kan gaan.
Kunnen compostwormen goed tegen de hitte?
Om gelijk de belangrijkste vraag te beantwoorden: Kunnen compostwormen goed tegen de (extreme) hitte? Nee. Dit kan leiden tot het vluchten uit je wormenbak, wormenhotel en compostbak of sterfte van enkele tot zelfs alle wormen.
De ideale buitentemperatuur voor een wormenbak is 15-25 graden. Hierin functioneren de wormen optimaal en kunnen ze je GFT effectief verwerken. Wanneer de buitentemperatuur boven de 25 graden komt, is het handig om een paar voorzorgsmaatregelen te nemen. Het hangt het per model wormenbak af hoe groot het verschil is tussen buitentemperatuur en de temperatuur in de wormenbak.
Kunststof modellen zijn minder luchtig dan houten modellen. Daarnaast zullen donkere kleuren meer warmte absorberen dan lichte kleuren. Een houten model heeft dus een iets koelere temperatuur in de binnenkant. Een kunststof model met een donkere kleur, kan een hogere temperatuur hebben aan de binnenkant. Oftewel: Heb je een model wormenbak die zowel van kunststof is, als een donkere kleur heeft. Goed opletten bij hitte!
Hitteplan / voorzorgsmaatregelen
- Zet de wormenbak binnen neer. Liefst in een koele (binnen) schuur.
- Laat je de wormenbak buiten staan? Zet hem in de schaduw van een afdak, planten of iets anders. Je kan ook een reflecterend scherm gebruiken om de zonnestralen af te ketsen.
- De aarde moet koel blijven, maar niet te vochtig. Hitte + teveel vocht zorgt voor hete dampen die gevaarlijk kunnen zijn voor de compostwormen.
- Stop met het toevoegen van nieuw GFT en karton. Het composteerproces verhoogt de temperatuur. Of zorg dat het GFT en karton eerst in de vriezer heeft gelegen.
- Haal de deksel een paar uur van de wormenbak om warme lucht te laten ontsnappen
- Gebruik een koelelement of een fles met vloeistof uit de vriezer in de wormenbak. Wikkel deze in een krant/papieren om direct contact met de compostwormen te vermijden.
- Hang een natte en lichte kleur (liefst wit) handdoek over de wormenbak.
Experimenteer met bovenstaande voorzorgsmaatregelen en zie wat voor jouw wormen populatie het beste werkt. Het belangrijkste is dat die temperatuur niet een te lange tijd boven de 25 graden blijft in de wormenbak.
Lees ook dit artikel over tips voor je wormenhotel tijdens een vakantie.
Laat een reactie achter
Deze site wordt beschermd door hCaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van hCaptcha zijn van toepassing.